De Zit van de Ruiter deel I

Als jij je paard wilt helpen verbeteren met je zit en verantwoording wilt nemen voor je eigen balans, dan is deze cursus geschikt voor jou. Theorie van de zit komt aan bod, samen met oefeningen die je echt verder helpen om je lichaamsbewustzijn te vergroten. Er wordt geoefend met een mechanisch “paard”. Hiermee ervaren we aan het begin en het einde van de lesdag je zit, je voelt en ziet het verschil.

 Op zaterdag 29 januari 2022 van 10:00 tot 13:00 uur

De Zit van de Ruiter deel II

In deel II van de Zit van de Ruiter gaan we verder bouwen aan een stabiele zit en een ontspannen bovenlichaam. De focus ligt hier vooral op de hand- en schouderhouding van de ruiter. Deze onderdelen van de zit zijn de sleutel tot een goede samenwerking tussen ruiter en paard. Er zal aandacht worden besteed aan ademhalingsoefeningen,  correct gebruik van nek en hoofd,  stabiliteit van het bovenlichaam en ontspanning en gedragenheid van de schouders.

Op zondag 30 januari 2022 van 10:00 tot 13:00 uur

Chakra dag

Een praktische dag om te leren werken met chakra’s bij mens en paard. Elk chakra heeft zijn eigen doel, eigen associaties en connecties. Door hiervan bewust te zijn ben je beter afgestemd op jezelf en ben je meer in balans. Je leert naar de chakra's van het paard te kijken, en gaat jezelf inzetten om het paard te helpen bij bepaalde chakra’s. We observeren de reacties en veranderingen bij het paard.

Op vrijdag 15 april 2022 van 11.00 tot 17.00 uur

Lichaamsbewustzijn en -gewaarzijn

Ga op een relaxte manier je eigen lichaam ontdekken. Door persoonlijke hulp ondek jij hoe je beter beweegt en ontspant. Daarnaast leer je ook om rust te creëren in je gedachten om zo je spieren te laten ontspannen. Met als resultaat meer energie, overzicht en levenslust. 

Op vrijdag 21 januari 2022 van 11.00 tot 17.00 uur

Ruiter fitness

Leer via leuke activiteiten om je zithouding voor het paardrijden te verbeteren. Je leert hierbij de juiste spieren te gebruiken en zo je balans te verbeteren. Zo kun je als ruiter beter de bewegingen van het paard volgen en positief beïnvloeden. 

Datum op aanvraag voor een groepje ruiters. 

Yoga voor ruiters

Yogahoudingen werken in op alle lichaamsdelen en maken het lichaam sterk en tegelijk veerkrachtig. Door oefeningen, lichaamshoudingen, ademhaling, muziekmeditatie en een eindontspanning leer je bewuster te worden van jezelf en je afstemming met je paard. Yoga brengt je letterlijk en figuurlijk in balans en dat heeft direct invloed op de relatie tussen jou en je paard.

Datum op aanvraag voor een groepje ruiters. 

Polenreis: 100 paarden op 100 hectare
voorjaar

Werken aan je ontwikkeling en thema's? Bij deze reis naar Polen in natuurrijke omgeving observeren we IJslandse paarden. Daarnaast gaan we ook vrijwerken, wandelen, track en een paard behandelen. Gezellige avonden bij een kampvuur met gelijk gestemde deelnemers.

Zondag 4 juli tot en met zaterdag 10 juli 2021

Polenreis: 100 paarden op 100 hectare
najaar

In het najaar gaan we ook naar Polen. We gaan kuddes observeren en verdiepen je kennis en ervaring van het lezen van paardengedrag. Verder zijn een themacoaching en natuurwandeling onderdeel van het programma. Persoonlijke ontwikkelingspunten komen naar voren en hier gaan we mee aan de slag.  

Zondag 19 september tot en met zaterdag 25 september 2021

Fysieke ondersteuning paard

Leer hoe jij je paard fysiek kunt ondersteunen. We kunnen gebruiken maken van o.a. massage, Feldenkrais, TTouch en acupressuur. Je kunt na deze dag de ademhaling van je paard verbeteren en daarmee de overgangen en de galop. Hierdoor kan jouw paard leren te ontspannen en is zich beter bewust van zijn lichaam en beenzetting.

Op zondag 1 mei 2022

Communiceren en vrijwerken met paarden

Deze dagen zijn bedoeld voor iedereen die wil communiceren met paarden in hun eigen taal. Of voor coaches die hun paarden nog beter willen begrijpen om veiligheid en welzijn in sessies te kunnen bewaken.

Drie-daagse cursus: 
Eerste lesdag: zo 6 februari 2022
Tweede lesdag: zo 20 maart 2022
Derde lesdag: zo 3 april 2022

Lestijden van 11.00 tot 17.00 uur                                                                  

Cursusdag naar eigen invulling

Lijkt het je leuk om met een groep vrienden of samen met je stalgenoten een cursusdag te volgen?

Er is van alles mogelijk! We stellen een programma op maat samen aan de hand van de wensen van de deelnemers.

Op afspraak. 

Lesdag Paardrijden

Op deze lesdag gebruiken we verschilende methodieken om een heldere communicatie te krijgen tussen ruiter en paard. We doen allerlei oefeningen om het lichaamsbewust zijn te vergroten en het verschil in je lichaam op te merken.
Daarna gaan we rijden en het geoefende in praktijk brengen: wat is de reactie van het paard, wat doet het met jullie bewegingspatroon en is er verschil in balans? Leerzaam om elkaars lessen te bekijken en de veranderingen bij ruiter en paard te zien.

Nieuwe datum volgt nog.

Bal-ans: balansdag

Je balans op speelse wijze verbeteren door middel van trampolines, balansballen en andere activiteiten. Resultaat na deze dag is een betere verticale en horizontale balans voor jou en het paard. Je overgangen zullen sterker en vloeiender zijn. Je figuren en voltes zullen ronder en gerichter zijn, zowel bij het rijden als bij het grondwerk.

Nieuwe datum volgt nog

Paardrijden met Franklin Balls

Door te werken met de Franklin Balls verhoog je jouw bewustzijn over proprioceptie en kun je nieuwe bewegingspatronen leren die je meer bewegingsvrijheid geven. Effeciënter bewegen maakt het minder vermoeiend voor jou en je paard. 

Deelnemers krijgen een eigen setje oranje Franklin balls mee naar huis om verder te kunnen oefenen.

Op zondag 27 februari 2022 van 11.00 tot 17.00 uur

BHV: Bedrijfs Hulpverlening voor diegenen die met paarden werken.

Op deze dag leer je wat te doen bij noodgevallen voor mens en paard. Hierbij komt aan bod wat te doen als jouw paard te water raakt, brandbestrijding, EHBO en reanimeren. Voor iedereen die bij of met paarden werkt is dit een waardevolle dag. In geval van calamiteiten weet je hoe te handelen. Voor ieder bedrijf waar met paarden wordt gewerkt en waar meer dan één medewerker werkt, is een gecertificeerde BHV-er verplicht.   

Op zaterdag 21 mei 2022 van 9:00 tot 18:00 uur

Ethologie - paardensignalen

Geïnteresseerd in hoe paarden communiceren? Leer op deze cursusdag paardensignalen en reacties zien. We observeren een kudde, bestuderen videomateriaal en foto's. Leer de functies van de signalen en bewegingen kennen. Je zult verstelt staan over hoe klein en veel er gecommuniceerd wordt tussen de paarden onderling. 
Deze cursus is geschikt voor paardencoaches en voor iedereen die zijn paard beter wil begrijpen.

Op zondag 20 februari 2022 van 11:00 tot 17:00 uur