Over Paardenplezier

Bij Paardenplezier staat alles in het teken van het vergroten van je kennis over paard en mens. Door te werken aan een optimale harmonie tussen mens en paard ontstaat er vooruitgang op de gebieden die jij belangrijk vindt. Door verschillende technieken en trainingsmethoden te combineren is er per les de mogelijkheid om te kijken op welke punten er vooruitgang geboekt kan worden. Soms zijn er verbeterpunten bij de ruiter en soms bij het paard. Maar vaak genoeg blijkt het in de combinatie te zitten. Hoe werken deze ruiter en dit paard goed samen om te komen tot een optimale prestatie. Daarom ben ik, Miranda van de Schuur, zo blij om bij Paardenplezier alle kennis die ik in het loop van de jaren heb opgedaan te kunnen samenvoegen. Ik werk niet met een vaste methodiek maar bekijk per les wat er nodig is en stem dit met je af. Daardoor is elke les persoonlijk en uniek.

Al meer dan 20 jaar heb ik ervaring met paarden, ruiters en het lesgeven. Ik heb kennis opgedaan over het paardrijden, de omgang met paarden, hun gedrag, gezondheidsproblematiek en de verschillende trainingsmethoden. In de loop van de jaren heb ik diverse opleidingen, trainingen en clinics gevolgd om zowel paard als mens verder te kunnen helpen.

Ruiter
Centered Riding
Sinds 1998, toen ik mijn eerste Center Riding workshop volgde bij Sally Swift en Wendy Murdock, ben ik bij de Centered Riding opleiding mee gaan doen als leerling. Om vervolgens in 2003 zelf gecertificeerd Centered Riding level II instructeur te worden. Sinds 2003 ben ik CHA (Certified Horsemanship Association) level 3, en Holistisch- en Integrated instructeur.
Ik gebruik de Centered Riding methode om een heldere communicatie te bereiken tussen paard en ruiter. Verder integreer ik mijn kennis van de anatomie van mens en paard met het creatieve gebruik van mentale beelden. Op die manier kan ik het lichaamsbewustzijn bij de ruiter verder ontwikkelen. Wanneer je je bewust bent van wat je doet en wat het effect daarvan is op het paard, kun je bepaalde patronen vervangen en daardoor verbeteren. Op deze manier ontstaat er een betere balans en coördinatie bij ruiter en paard, waardoor beide zich beter zullen voelen.

Klassieke dressuur
Naast het Centered Riding ben ik ook geschoold in de klassieke dressuur, waarbij ik 18 jaar les heb gehad van Ria de Groot, oprichtster van de oude Hofstede Oostrijk en de Holistische Academie voor Mens en Paard in Delfgauw. Ook nu vind ik het leerzaam om mij regelmatig te laten scholen in de klassieke dressuur. Dagelijks blijkt hoe licht en fijn paarden worden door correct lichaamsgebruik.

Paard
Bij Paardenplezier kan je naast rijlessen ook terecht voor trainingen met je paard, bijvoorbeeld werken aan de enkele of de dubbele longe, werken aan de hand, vrijwerken, schriktraining, massage en TTouch. Door deze technieken te integreren kun je je paard op de meest uiteenlopende manieren trainen. We kunnen een zeer divers trainingsprogramma samenstellen specifiek voor jouw paard en wat jullie nodig hebben.

Training zonder paard
Ook zonder paard kun je werken aan vaardigheden die je kunt benutten tijdens je trainingen met je paard. Ik ben bekend met Alexandertechniek, Feldenkrais en Chakra yoga. Deze kennis komt samen in de verschillende lessen van lichaamsbewust zijn en balansdag. Hierin word o.a. gebruik gemaakt van verschillende hulpmiddelen zoals een balansbal of een trampoline. Dit doen we om te kijken naar de houding van de ruiter en welk effect dat geeft op het paard. Op deze manier kunnen vanaf de grond al verschillende problemen aangepakt worden zonder het paard hiermee te belasten.

Ik combineer graag mijn kennis van trainen en bewegen van mens en paard om tot een boeiende en leerzame les te komen. Na elke les ben je weer een stapje verder. Communiceren doe ik vanuit liefde, met geduld en met respect voor zowel paard als ruiter.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik hoor graag waar jij aan wilt werken.

Paardenplezier is plezier voor mens en paard, in de breedste zin van het woord. Paardenplezier staat dan ook voor paardrijlessen en meer, veel meer!