Zadelmak maken / inrijden

Het zadelmak maken en inrijden van een jong paard omvat veel verschillende onderdelen zoals het vertrouwd maken met mens en omgeving, arbeid aan de longe en/of werk aan de dubbele lijnen, rechtrichten aan de hand, vinden van het evenwicht onder de ruiter, de ontwikkeling van de stuwkracht van de achterhand, buigoefeningen, ontwikkeling van de verzameling en ga zo maar door.

Vier basis elementen zijn bij het inrijden van een groen dier ontzettend belangrijk, zowel voor het paard als voor de ruiter.

1. Een veilige en onafhankelijke zit. Een jong paard moet nog leren zijn balans te vinden met een ruiter op zijn rug. Daarom is het heel belangrijk dat de ruiter een onafhankelijke zit heeft en het paard niet in de weg zit.
2. Duidelijke en effectieve controle en gebruik van hulpmiddelen. Een jong paard heeft in eerdere fases van het beleren al enkele hulpmiddelen geleerd (zoals stemhulpen bij het longeren en teugelhulpen bij het werk aan de dubbele lijnen), maar maakt bij het inrijden pas voor het eerst kennis met de zit van de ruiter en diens hulpen.
3. Een eerlijke manier van rijden (de ruiter zorgt ervoor dat hij niet (on)opzettelijk pijn, stress of verwarring veroorzaakt bij het paard). Dit sluit naadloos aan bij voorgaande punten. Zeker bij een jong paard is het belangrijk dat de ruiter duidelijk is en niet voor verwarring zorgt.
4. Paard en ruiter zijn verenigd in balans. Dit is het uiteindelijke doel.

< terug naar rijlessen

Afspraak maken voor een les

Wil je graag lessen bij Paardenplezier? Vul de velden hieronder in en stuur ons een berichtje zodat we een afspraak in kunnen plannen.