Paardengedrag

Paarden gedragen zich op een bepaalde manier in een kudde, de groep waarin ze leven. Ze gedragen zich op een manier die past bij hun rol en status in de kudde. In de vrije natuur leven paarden anders dan in de situatie waarin wij ze als mensen houden.
Paarden praten ook met elkaar, dat noemen we paardentaal. Dit is geen verbale taal - zoals wij mensen gebruiken als we spreken met woorden. Het  is namelijk een non-verbale taal, een taal die je spreekt met je lichaam. Gedrag vloeit voort uit de houdingen, gezichtsuitdrukkingen en andere kleine signalen die paarden afgeven als ze communiceren.

En hé, dit doen ze niet alleen tegenover andere paarden, dit doen ze namelijk ook naar jou als ruiter of trainer!
Daarom is het belangrijk om het gedrag van het paard te begrijpen, niet alleen zodat jij het paard begrijpt, maar ook zodat jij beter kunt communiceren met je paard.  Jouw houding zegt namelijk meer voor het paard dan de woorden die uit je mond komen. Je leert om te communiceren en werken met het paard op hun natuurlijke manier.

Daarnaast vloeien veel gedragsproblemen en zogenaamde stalondeugden (zoals luchtzuigen, kribbebijten, etc.) vaak voort uit de onwetendheid van paardenhouders en –eigenaren over het gedrag van de paarden in de natuur. Als je leert over paardengedrag, zul je weten hoe je deze problemen kunt voorkomen en zelfs oplossen. Dit gebeurt vaak al door het paard in zijn natuurlijke behoeftes te voorzien.


Wil jij leren over het gedrag van paarden? Op een natuurlijke manier met je paard omgaan? Heeft je paard een probleem met zijn gedrag die je graag op wilt lossen? Zou je een workshop willen op jouw stal of vereniging over paardengedrag?

Neem contact op via onderstaand formulier voor meer informatie.

< terug naar ovirge lessen

Afspraak maken of informatie aanvragen

Wil je graag lessen bij Paardenplezier? Vul de velden hieronder in en stuur ons een berichtje zodat we een afspraak in kunnen plannen.