Lange lijnen / longeren

Train je paard vanaf de grond met behulp van de (dubbele) longe en de lange lijnen. Een handige volgorde kan zijn het samen leren van vrijwerken, werken aan de enkele longe en werken aan de dubbele longe / lange lijnen.
Bij het werken met de enkele longe maken we gebruik van een kaptoom om het paard te leren zijn onderlijn aan te spannen en zijn bovenlijn te verlengen. Door het sterk maken van de rechte- en schuine buikspieren wordt de rug ontlast en kan de beweging van het paard van achteren naar voren komen.

Bij het werken aan de lange lijnen en de dubbele longe wordt gebruik gemaakt van een binnen- en een buitenteugel. De buitenteugel begrenst de achterhand, controleert het tempo, bepaalt de grootte van de volte en hiermee kun je halve ophoudingen geven. De binnenteugel is ruimte-gevend, waardoor je de richting en de stelling kunt bepalen. Het paard is door de dubbele lijnen goed begrenst en ondersteund, waardoor de balans wordt ondersteund. Doordat de buitenlijn om de achterhand heen loopt kan deze goed geactiveerd worden.

Het werk aan de (dubbele) longe is een afwisselende manier van trainen door de vele mogelijkheden; het trainen van zijgangen, (regelmatig) van hand veranderen, achterwaarts, slalommen, balkjes lopen. Je kunt makkelijk wisselen van hand- en oefening en daardoor je paard blijven uitdagen en zo verzuring voorkomen.

Vanuit observeren van de bewegingen van je paard leer je met je paard te werken aan de lange lijnen of aan de (dubbele) longe. Op een manier passend bij jou en je paard, die de bewegingen, balans, lengtebuiging en draagkracht van je paard zullen verbeteren. Tijdens de les wordt gebruik gemaakt van biomechanica en anatomie om de kennis te vergroten, waardoor je zelf aan de slag kunt tussen de lessen door.

< terug naar overige lessen

Afspraak maken voor een les

Wil je graag lessen bij Paardenplezier? Vul de velden hieronder in en stuur ons een berichtje zodat we een afspraak in kunnen plannen.